دو اصطلاح طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی معمولاً بهاشتباه به یک معنا به کار میروند. باوجود اشتراکهای مختلف میان این دو بخش، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی مترادف هم نیستند و تفاوت دکوراسیون داخلی و طراحی داخلی موضوعی است که باید به آن توجه داشته باشید.
آنچه این دو تخصص را به هم نزدیک کرده است و موجب شده تا در معنای یکسان به کار روند این است که هر دو حرفه هدفی مشترک دارند که بر مبنای زیباسازی و ایجاد تغییرات در یک فضا است. برایآنکه میان این دو تخصص تفاوت قائل شده و انتخاب کنید که واقعاً به خدمات کدام یک از آنها نیاز دارید با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- 1 تفاوتهای طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی
- 2 طراحی داخلی چیست؟
- 3 ویژگیهای طراحی داخلی
- 4 وظایف طراح داخلی
- 5 زیرمجموعههای طراحی داخلی
- 6 طراحی دکوراسیون داخلی چیست؟
- 7 ویژگیهای دکوراسیون داخلی
- 8 وظایف دکوراتور داخلی
- 9 زیرمجموعههای دکوراسیون داخلی
- 10 هویت دکوراسیون داخلی
- 11 تفاوت معماری داخلی با طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی در چیست؟
- 12 معماری داخلی چیست؟
- 13 وظایف معمار داخلی
- 14 تشخیص و تفاوت عملکرد دکوراتور با طراح
- 15 سؤالات متداول
- 16 سخن پایانی
تفاوتهای طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی
طراحی داخلی رشتهای تخصصی است که نیازمند آموزشهای رسمی و تمرینهای بسیار است. دانشآموختگان این رشته با مطالعه رنگها و پارچهها، تمرینات طراحی با استفاده از کامپیوتر، ترسیم، برنامهریزی فضایی، طراحی مبلمان، معماری و غیره بهصورت تخصصی طراحی داخلی را میآموزند.
طراحی داخلی یکی از زیرشاخههای رشته تخصصی طراحی معماری است. طراح داخلی بر فرایند طراحی معماری تسلط دارد و عمده فعالیت یک طراح داخلی ایجاد یا برجستهسازی فضاها و فرمهای داخلی یک ساختمان با تمرکز بر اصول طراحی معماری است. یک طراح داخلی درصورتیکه از ذوق و درک هنری بهرهمند باشد میتواند در حوزه چیدمان و دکوراسیون داخلی نیز فعالیت کند.
در علم معماری جزئیات نیز به اندازه کلیات کار اهمیت دارند و به همین دلیل لازم است تا طراح داخلی در کنار مهارتهای فنی مانند تنظیم قطر دیوارها و فضاهای اصلی و فرعی و کنترل جهت و میزان تابش نور به داخل ساختمان و… بر بخشهای دکوراتیو داخلی مانند درنظرداشتن فضاهایی برای زیباسازی فضا و بهکارگیری اکسسوریهای مختلف آگاه بوده و توانایی اجرایی داشته باشد. بنابراین، با وجود تفاوتهای طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی، این دو حرفه بهنوعی لازم و ملزوم یکدیگر هستند و به همین دلیل است که گاهی در مفهوم یکسان به کار میروند.
طراحی داخلی چیست؟
معماری داخلی علمی است که به کمک آن طراحی فضای داخلی بر اساس استانداردهای لازم توسط یک طراح داخلی و یا تیمی از طراحان انجام میشود. یک معمار داخلی باید با این معیارها و استانداردهای طراحی و معماری آشنا باشد و همچنین به قواعد مختلف علوم روانشناسی، محیطزیست و جامعهشناسی نیز آگاه باشد تا بتواند از عناصر فیزیکی و پتانسیلهای موجود در فضا بهدرستی استفاده کرده و آنها را با توجه به نوع کاربرد آن فضا در کنار یکدیگر بیاورد.
یکی دیگر از وظایف یک معمار داخلی این است که فضایی که ایجاد میکند با روحیات و خلقوخوی ساکنان آن فضا هماهنگ باشد و نهایت رضایت و حس آرامش را برای ایشان به ارمغان بیاورد. آگاهی از اصول طراحی روز نیز یکی دیگر از ملزومات یک طراح داخلی حرفهای است. یک معمار داخلی باید قادر باشد به کمک دانش و علم بهروز خود فضای داخلی را برای کار، زندگی یا انجام فعالیتهای روزانه بهینه کرده و بازدهی ساکنان آن محیط را افزایش دهد.
ما در گروه تخصصی معماری و طراحی داخلی کاردو که به تعهد و نوآوری در طراحی و ارائه خدمات جامع در معماری، دکوراسیون داخلی، طراحی مبلمان سفارشی و مدیریت پروژه مشهور است، با پیشینهای قوی به رویای شما رنگ واقعیت میدهیم.
ویژگیهای طراحی داخلی
ویژگیهای طراحی داخلی به طراح کمک میکند تا تصمیمگیری بهتری برای طراحی فضا طراحی و اجرا نماید. بهکارگیری اصولی مانند استفادة بهینه از فضای اتاق، رعایت استانداردهای مهم در طراحی و دکوراسیون سبب شده است تا امروزه طراحی داخلی از استقبال بالایی برخوردار باشد.
سبکهای مختلفی در دکوراسیون پدید آمدهاند که هر یک از آنها ویژگیهای منحصربهفرد و خاص خود را دارا هستند و یک طراح داخلی با انتخاب یا ترکیب هر کدام از این سبکها میتواند کار طراحی داخلی یک فضا را با کمک هنر و خلاقیت خود و مطابق با نیازها و خواستههای کارفرما پیش ببرد. مشخصه دیگر طراحی داخلی این است که یک طراح میتواند بر مبنای کاربری فضاهای مختلف مانند خانه، محیط کار، محیط آموزشی و … نوع چیدمان و انتخاب المانها و رنگ و بافت عناصر را انتخاب کند.
وظایف طراح داخلی
یک طراح داخلی موظف است اتاقها و فضاهای داخلی را به صورتی طراحی کند که برای ساکنان آن محیط حس راحتی و آرامش به همراه داشته باشد و همچنین کاربردی بوده و از نظر زیباییشناسی نیز دلپذیر باشد. کار یک طراح بعد از مشاوره با کارفرما آغاز میشود و لازم است طراح داخلی پیش از شروع به طراحی و اجرا، از نقطهنظرها و سلیقه مشتریان و نیازهای آنها مطلع گردد تا نتیجه کار رضایتبخش باشد.
بسیاری از طراحان داخلی از برنامههای طراحی سهبعدی برای ایجاد پلانهای خود استفاده میکنند. در این پلانهای دیجیتال مواردی مانند چیدمان اتاق، سیستمهای برق و لولهکشی، مواد مورداستفاده برای دیوارها، کفپوشها، نوع و میزان نورپردازی و مبلمان و تزیینات جانبی قابلمشاهده هستند.
زیرمجموعههای طراحی داخلی
طراحی داخلی تنها به طراحی خانه و دفترهای کار تعلق نمیگیرد. زیرمجموعههای طراحی داخلی عبارتاند از: معماری اسلامی برای طراحی فضای داخلی مساجد و معابد و سایر اماکن مذهبی، مهندسی معماری به منظور افزایش کیفیت معماری موجود و ارتقای آن، معماری متمرکز بر سازماندهی فضاهای خارجی، فرایند بازسازی پس از سانحههای طبیعی، فناوری معماری و معماری بهینهسازی با اهداف دوستدار محیط زیستی. همچنین باید بدانید که بسته به نوع ساختمان، طراحی داخلی انواع مختلفی دارد و برایناساس طراحیهای داخلی ساختمانهای مسکونی، تجاری، تفریحی، درمانی، اداری و شرکتی با یکدیگر متفاوت هستند و هر کدام مشخصهها و قواعد مخصوص به خود را دارند.
طراحی دکوراسیون داخلی چیست؟
طراحی دکوراسیون داخلی حلقه اتصال میان دو علم معماری و طراحی داخلی است. یک طراح دکوراسیون داخلی با هنر و دانش خود به ساخت فضای داخلی دلپذیرتر و کاربردیتر برای ساکنان آن کمک میکند.
هر کس که تابهحال خانه یا محل کار خود را تزیین کرده است، بهنوعی طراحی دکوراسیون داخلی انجام داده است. بااینوجود هنر طراحی دکوراسیون، حرفهای علمی و منطبق بر آگاهی از جزئیات بسیاری است که به طراح کمک میکند تا با کمک دانش و تجربه خود، طرح متمایز و رضایتبخشی را اجرا کند.
تسلط طراح به انتخاب درست رنگها و ترکیب آنها با یکدیگر و هنر چیدمان مبلمان و سایر وسایل با توجه به فضای موجود و کاربری آن، داشتن دید هنری و توجه به جزئیات و همچنین برنامهریزی با کمک برنامههای سهبعدی برای چینش درست وسایل در فضای تعیین شده که به طراح و کارفرما یک چشمانداز از نتیجه نهایی کار ارائه میدهد.
ویژگیهای دکوراسیون داخلی
یکی از ویژگیهای دکوراسیون داخلی این است که یک طراح دکوراسیون داخلی محل کار یا محیط خانه را برای ساکنان این فضاها خوشایند و دوستداشتنی میکند. یکی از نکات مهم در دکوراسیون داخلی توجه به سلیقه افراد است چرا که سبکهای متفاوتی وجود دارند که طراح میتواند به کمک آنها کار طراحی و دکوراسیون داخلی محیط را اجرا نماید.
دکوراتورها بنا بر حرفه خود با فروشندگان وسایل منزل، خیاطها، مجسمهسازها و پردهدوزها در ارتباط هستند و لازم است با اطلاع از مد روز طرحهای جدید و منطبق بر سبکهای مدرن را برای زیباسازی محیط را انجام دهند.
وظایف دکوراتور داخلی
دکوراتورهای داخلی وظیفه دارند به زیباسازی محیط و شکلدادن به فضا در طراحی و اجرای دکوراسیون توجه کنند و همچنین به افراد در انتخاب بهترین سبک موجود که با سلیقه آنها متناسب است کمک کنند و در انتخاب پالتهای رنگی برای قسمتهای مختلف فضا دقت به خرج دهند و حتی در بخش خرید مبلمان و وسایل به کارفرما ایده و راهکار پیشنهاد بدهند و در تمامی مراحل ساختوساز یا بازسازی و طراحی و اجرای دکوراسیون به مشتریان خدمات مشاورهای ارائه دهند.
زیرمجموعههای دکوراسیون داخلی
دکوراسیون داخلی دارای سبکها و زیرمجموعههای متفاوتی است که متناسب با شرایط هر محیط به کار برده میشود. اصلیترین زیرمجموعههای سبک دکوراسیون داخلی عبارتاند از:
- سبک مدرن که ترکیبی از پالتهای رنگی ساده و خطوط موازی است
- سبک امروزی که منعطف است و میتوان در صورت نیاز از خطوط منحنی یا شکلهای هندسی متفاوت در کنار هم استفاده کرد
- سبک مینیمال که بر اساس سادگی و عدم پیچیدگی است و در آن از رنگهای خنثی استفاده میشود
- سبک معماری صنعتی که از طراحیهای قرن هفده و هجده میلادی الهام گرفته شده است و رنگ قهوهای در آن بسیار پر کاربرد است
- سبک اسکاندیناوی که در آن از ترکیب رنگ سفید و عناصر چوبی استفاده میشود
- سبک سنتی غربی که بر استفاده از رنگهای پر رنگ و پارچههای گلدار یا منقش تأکید دارد
- سبک سنتی خاورمیانه که در آن از رنگهای گرم و نقوش اسلامی استفاده میشود
- سبک انتقالی یا ترنزیشنال که ترکیبی از دکوراسیون کلاسیک و مدرن است
هویت دکوراسیون داخلی
وقتی اصطلاح طراحی داخلی و دکوراسیون به گوش ما میرسد همزمان علم و صنعت و هنر و همچنین فلسفه و یا حتی ریاضیات در ذهن ما منعکس میشوند. این تضاد با هویت و چیستی دکوراسیون داخلی گره خورده است چرا که طراحی دکوراسیون تنها یک فرایند صنعتی و ماشینی نیست و با روحیات و علایق انسانها سروکار دارد. یک طراح علاوه بر علم و دانش خود باید قادر باشد
به مواردی مانند نظر و سلیقه مشتری، ابعاد و اندازه محیط و تناسب و هماهنگی نهایی همه اجزا در کنار هم به شکلی هنرمندانه و خلاق بیندیشد.
تفاوت معماری داخلی با طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی در چیست؟
تفاوت معماری داخلی با طراحی داخلی در این است که معماری داخلی فرایندی است که با شروع عملیات ساختوساز ساختمان آغاز میشود؛ ولی دکوراسیون داخلی و طراحی داخلی پس از اتمام کار بنا شروع میشود.
هدف از معماری داخلی ساخت فضایی است که با روحیات و ویژگیهای افراد متناسب باشد و دکوراسیون داخلی هم هدف زیباتر کردن محیط را دنبال میکند درصورتیکه در طراحی داخلی بهینهسازی فضای موجود و زیباسازی محیط به یک اندازه اهمیت دارند.
معماری داخلی حرفهای است که نیازمند تحصیلات آکادمیک است و در هنرستانها و دانشگاهها آموزش داده میشود درحالیکه طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی مهارتهایی هستند که با گذراندن دورههای کوتاهمدت میتوان آنها را آموزش دید و نیازمند تحصیلات آکادمیک نیستند. معماران داخلی و طراحان داخلی در فرایند بازسازی کامل ساختمان نقش دارند؛ اما دکوراتورهای داخلی در بازسازی بنا نقشی ندارند و تنها با انتخاب و اجرای پالتهای رنگی و موارد مشابه در تغییرات ساختمان نقش دارند.
یکی دیگر از تفاوتهای طراح داخلی با طراح دکوراسیون این است که برای اجرای طراحی دکوراسیون داخلی نیازی به عملیات ساختوساز و مهندسی بنا نیست و در هر مکانی میتوان با تعویض وسایل و تزیینات یا پرده و مبلمان و کاغذدیواری و.. تغییراتی در دکوراسیون محیط ایجاد نمود درصورتیکه برای اجرای یک پروژه طراحی داخلی در یک ساختمان نیاز به یک بازسازی عمده خواهید داشت تا اصلاحاتی در معماری ساختمان و تأسیسات آن صورت گیرد.
معماری داخلی چیست؟
معماری داخلی علمی است که در آن به طراحی فضای داخلی بر اساس استانداردهای طراحی پرداخته میشود. نکته مهم این است که در زمان پیادهسازی اصول مختلف معماری داخلی، قسمتهای مختلف خانه به طور کامل مشخص شدهاند و مرزبندیها و موقعیت هر قسمت از ساختمان روشن است.
در معماری داخلی باید طرحهایی را اجرایی کرد که بهخوبی با حالتها و روحیات افراد ساکن در آن محل سازگاری دارد؛ به همین دلیل است که بهنوعی میتوان معماری داخلی را علم برقراری ارتباط میان انسانها و بنا دانست. علمی که در آن المانهای مختلف با بررسی ویژگیهای خصوصی و عمومی افراد طراحی میشوند. بهاینترتیب میتوان فضای داخلی را برای کار، زندگی یا انجام فعالیتهای روزانه بهینه کرده و بازدهی را بالا برد
ویژگیهای معماری داخلی
یک معماری داخلی حرفهای باید بازسازی آسان و کمدردسر را به دنبال داشته باشد و کار معماری داخلی را بهگونهای پیش ببرد که نتیجه کار افزایش بازدهی و کارایی افراد ساکن در آن محیط باشد و برنامههایی که پیادهسازی میکند با زمان و مکان سازگاری داشته باشد. همچنین معماری داخلی باید از امکانات نورپردازی بهدرستی استفاده کند تا فضایی بانشاط و زنده به وجود بیاورد. معمار داخلی باید با اصول طراحی روز آشنایی داشته باشد و از این اصول با توجه به نیاز هر پروژه استفاده کند.
وظایف معمار داخلی
معمار داخلی وظایف متعددی دارد. این وظایف شامل موارد زیر میشود.
زیرمجموعههای معماری داخلی
انتخاب سبک معماری بر اساس نوع ساختمان و طراحی داخلی آن انتخاب و اجرا میشود. برایناساس طراحیهای داخلی ساختمانهای مسکونی، تجاری، تفریحی، درمانی، اداری و شرکتی با هم تفاوت دارند و معماری داخلی هر کدام با توجه به نیازها و الزامات کاربردی هر یک انجام میگیرد.
نکته مهم دیگر این است که سبکهای دکوراسیون نیز انواع مختلفی دارند که هرکدام از انواع سبک طراحی داخلی، چه مدرن و چه کلاسیک متناسب با انتخاب و ترجیح افراد انتخاب و پیادهسازی میشود.
نکته مهم این است که بهتر است که دکوراسیون منزل یا محل کار شما طبق سلیقه و روحیات شما چیده شود و سبک طراحی داخلی را طوری انتخاب کنید تا از حضور در منزل یا محل کارتان بیشتر لذت ببرید و حس آرامش و رضایت بیشتری تجربه کنید.
معماری ارگانیک، سبکی به دنبال آشتی با طبیعت
معماری ارگانیک یکی از جریانهای معماری به سبک پستمدرن است. این سبک معماری بر اساس مبانی هماهنگی و تعادل با محیطزیست شکل گرفته است و در آن بر مواردی چون تعامل با محیط، استفاده از مواد طبیعی، هماهنگی با محیطزیست و توجه به طراحی بر اساس فرمهای طبیعی تأکید میشود.
سبک دکوراسیون داخلی ارگانیک، بر مبنای الهام فرمها از طبیعت عناصر طبیعی است. در این سبک از عناصر طبیعی موجود در محیطزیست مانند سنگ و چوب و پوست حیوانات استفاده میشود که به فضا شکلی طبیعی و زیبا میبخشد.
تشخیص و تفاوت عملکرد دکوراتور با طراح
برای تشخیص عملکرد دکوراتور از یک طراح دکوراسیون باید بدانید که اگر تصمیم دارید دیوارها را جابهجا کنید و یا در سیستم لولهکشی ساختمان تغییراتی ایجاد کنید و یا جای در و پنجرهها را عوض کنید لازم است از یک معمار داخلی کمک بگیرید. اما در زمانی که قصد ایجاد تغییر در مدل روشنایی یا تغییراتی در دیوارپوشها یا کفپوش خانه یا محل کار خود دارید باید از طراحان داخلی کمک بگیرید تا در مواردی مانند انتخاب رنگ وسایل خانه از جمله مبلمان و پرده یا کاغذدیواری و یا اکسسوریهای مناسب محیط به شما مشاوره بدهند.
طراح داخلی استخدام کنم یا دکوراتور؟ کدام مناسب تراست؟
تفاوت طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی در این است که طراحی داخلی مسئولیت برنامهریزی و اختصاص فضاها بر مبنای نیازها و کارکرد آنها را بر عهده میگیرد، درحالیکه دکوراتور داخلی بیشتر به جنبههای زیباییبخشی و نحوه چینش اصولی فضاها متمرکز است؛ بنابراین با توجه به نیاز پروژه خود از یک طراح داخلی و یا یک دکوراتور کمک بگیرید.
سؤالات متداول
وظیفه یک طراح داخلی حرفهای چیست؟
یک طراح دکوراسیون داخلی حرفهای، باید بتواند انتظارات و نیازهای مشتری را شناسایی کند و با افزودن ایدههای خود در طول پروژه، دید و سلیقه مشتری را تکمیل کند و به ایدهها و نقطهنظرات موردعلاقه مشتری توجه نماید. توجه به جزئیات نیز موضوع مهمی است که به طراح در اجرای پروژه به بهترین شکل کمک میکند.
خدمات یک طراح دکوراسیون داخلی شامل چه چیزهایی است؟
گستردگی خدمات طراحی دکوراسیون داخلی به شما کمک میکند تا برای اموری مانند طراحی و بازسازی مکان های مختلفی از جمله انواع ساختمان های اداری و تجاری و منازل مسکونی از خدمات مشاوره و طراحی تا اجرای نهایی متخصصان این حوزه کمک بگیرید.
مشاوره با طراح داخلی چه مزیتهایی دارد؟
طراح داخلی با استفاده از هنر و استانداردهای طراحی و درک رفتار و نیازهای افراد فضای ساختمان را بهگونهای طراحی میکند که بتوان از تمام قابلیتهای فضای موجود استفاده کرد. همچنین مشاوره با طراح باعث میشود تا نظرات و سلیقه شخصی شما توسط طراح شنیده شود و درنتیجه پروژه شما مطابق با خواسته و نیاز شما اجرا شود.
سخن پایانی
در مقالهای که مطالعه کردید از تفاوت دکوراسیون داخلی و طراحی داخلی سخن گفتیم و به این نتیجه رسیدیم که باوجود اشتراکاتی که میان دو حرفه طراحی دکوراسیون داخلی و طراحی داخلی وجود دارد؛ دکوراتور و طراح داخلی تفاوتهایی هم در اصول و مبانی و شیوه کاری دارند که فعالیتهای هر دو گروه برای پیشبرد اهداف هر پروژه لازم است و نشانگر این مطلب است که در هر پروژهای برای تضمین موفقیت کار حضور هر دو گروه در تیم ضروری است.